Podczas zimowych ferii dzieci z gminnej świetlicy socjoterapeutycznej w Złotowie zgłębiali kulinarna wiedzę. Podczas zajęć przygotowali różne słodkości, a także inne potrawy. W czasie ferii dzieci spędzały również czas aktywnie grając w mini hokeja, spacerując oraz organizując wyprawy na sanki. Wiele emocji wzbudzały również mecze w piłkarzyki.
– Młodzież w świetlicowej kuchni przyrządziła rafaello, gofry, deser z kolorowych galaretek z kremem śmietankowym oraz owocami z domowych przetworów, a także budyń z sokiem – wymienia Renata Licznerska. – Dzieci przygotowują nie tylko słodkości ale również coś konkretniejszego na ząb.
Można było skosztować frytek, sałatki z makaronu oraz gofrów.
W Złotowie rośnie młode pokolenie kulinarnych podróżników.
– Dzieci zaczynaj od prostych przepisów, które znają – zaznacza wychowawca. – Uczą się również robić coś z niczego, czyli wykorzystać to co mają pod ręką. Dzięki temu rozwija się ich zainteresowanie i poszukiwanie nowych przepisów w książkach kucharskich oraz Internecie.
Dzieci spędzają również aktywnie czas na świeżym powietrzu. Grają w mini hokeja, spacerują oraz zjeżdżają na sankach. Po aktywnie spędzonym czasie jest zawsze czas na odpoczynek w zaciszu świetlicy.
Material : OPS