Grypa ptaków w Targowisku. Do likwidacji ponad 14 tysięcy indyków

Opublikowano:

Główny Lekarz Weterynarii informuje o stwierdzeniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu na podstawie wyników badań laboratoryjnych wykonanych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy (PIWet - PIB) w Puławach.
 
Ognisko HPAI nr 44 w 2024 r. zostało stwierdzone 27 listopada br. w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 14280 indyków rzeźnych, zlokalizowanym w miejscowości Targowisko Górne, gmina Lubawa, powiat iławski, woj. warmińsko-mazurskie.

>>>Treść rozporządzenia

Jak zabezpieczyć się przed ptasią grypą?
— unikaj kontaktu z jakimkolwiek ptactwem nie zależnie od stanu jego zdrowia – unikaj miejsc, gdzie
występują duże skupiska ptaków, czyli ferm, kurników, stad gołębi na placach,
— w przypadku konieczności kontaktu z ptakami, np. w gospodarstwie – zawsze pamiętaj o używaniu
jednorazowych rękawiczek ochronnych,
— pamiętaj, aby po każdym jednorazowym kontakcie z ptactwem umyć ręce,
— staraj się unikać spożywania surowych jajek,
— wszystkie przedmioty, które wcześniej miały kontakt z surowym mięsem, np. deska do krojenia,
noże czy talerze – powinny być dokładnie umyte za pomocą specjalnych detergentów. Zamrożenie
mięsa nie spowoduje zniszczenia wirusa ptasiej grypy,
— produkty takie jak: mięso drobiowe czy jajka należy trzymać w dobrze zamkniętym opakowaniu,
tak aby nie miały styczności z innymi produktami,
— należy zadbać o to, aby dzieci nie przebywały w miejscach, w których znajdują się duże skupiska
ptactwa, np. farmy drobiu.
Nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce
cieplnej w temperaturze minimum 70 °C".
 

(mz)
foto pixabay