Kuchnia azjatycka w Szczepankowie

Opublikowano:

W styczniu podczas zajęć Klubu Kulinarnych Podróżników w ramach projektu „W Szczepankowie jest szałowo” panie przyrządzały sushi z łososiem i surimi. Na kolejnym spotkaniu przygotowały szaszłyki z piersi kurczaka, karkówki oraz warzyw.


Zajęcia w Klubie Kulinarnych Podróżników prowadzi Mariusz Bukowski.Tym razem na zajęciach w Szczepankowie królowała kuchnia azjatycka.

– Sushito tradycyjna potrawa japońska, którą przyrządza się z surowego mięsa ryb lub skorupiaków, specjalnie dobranego ryżu zawiniętew płatki alg morskich – mówi Karolina Ewertowska, koordynator projektu. – Natomiast szaszłyk to potrawa składająca się z kawałków mięsa nadzianych na szpikulec i pieczonych na rożnie lub grillowanych. W zależności od przepisu mięso może być przekładane różnymi warzywami.



Zajęcia realizowane są w ramach projektu „W Szczepankowie jest szałowo” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Materiał OPS