Konferencja „Wieprzowina przyszłości – era żywności funkcjonalnej”

Opublikowano:

Dziś od  godz. 11. w Targowisku Dolnym rozpoczyna się II Ogólnopolski Festiwal Wieprzowiny. Imprezę poprzedziła  konferencja  „Wieprzowina przyszłości – era żywności funkcjonalnej” w   hotelu – restauracji SPICHLERZ Lubawa przy ul. Kupnera 13.

Otwarcia konferencji dokonał  prezes  Krajowego  Związku  Grup Producentów Rolnych  - Krystyna Ziejewska. W imieniu władz samorządowych Gminy Lubawa z-ca  wójta Marian Licznerski oraz prezes spółdzielni  Lub-Tucz Zygmunt Surdykowski.

Na wstępie konferencji Prof. dr hab. Krzysztof Lipiński z Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego  wygłosił wykład na temat  „Dodatki paszowe stosowane w żywieniu trzody chlewnej wpływające jednocześnie na efektywność  tuczu i jakość wieprzowiny".

W dalszej części konferencji  dyskutowano na temat sytuacji na rynku trzody chlewnej - Jarosław Saucha, ekspert ds. Finansowania Agrobiznesu w Regionie Północnym Banku BGŻ.
Na zakończenie  Dyrektor ARR OT/Olsztyn  Andrzej Milkiewicz przedstawił zebranym głównie producentom trzody chlewnej,  sposoby promocji produktów rolnych i żywnościowych.

Konferencja sfinansowana była z funduszu promocji mięsa wieprzowego.  (mz)

 

 

Komentarze

Z sieci
(2012-08-22 18:52:32)