Dziś od godz. 11. w Targowisku Dolnym rozpoczyna się II Ogólnopolski Festiwal Wieprzowiny. Imprezę poprzedziła konferencja „Wieprzowina przyszłości – era żywności funkcjonalnej” w hotelu – restauracji SPICHLERZ Lubawa przy ul. Kupnera 13.
Otwarcia konferencji dokonał prezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych - Krystyna Ziejewska. W imieniu władz samorządowych Gminy Lubawa z-ca wójta Marian Licznerski oraz prezes spółdzielni Lub-Tucz Zygmunt Surdykowski.
Na wstępie konferencji Prof. dr hab. Krzysztof Lipiński z Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego wygłosił wykład na temat „Dodatki paszowe stosowane w żywieniu trzody chlewnej wpływające jednocześnie na efektywność tuczu i jakość wieprzowiny".
W dalszej części konferencji dyskutowano na temat sytuacji na rynku trzody chlewnej - Jarosław Saucha, ekspert ds. Finansowania Agrobiznesu w Regionie Północnym Banku BGŻ.
Na zakończenie Dyrektor ARR OT/Olsztyn Andrzej Milkiewicz przedstawił zebranym głównie producentom trzody chlewnej, sposoby promocji produktów rolnych i żywnościowych.
Konferencja sfinansowana była z funduszu promocji mięsa wieprzowego. (mz)
Komentarze