Targowisko. Festiwal Wieprzowiny. Degustacje, humor i muzyka

Opublikowano:

W najbliższą niedzielę, 19 sierpnia na terenie przyległym do Restauracji Copernicus w Targowisku Dolnym odbędzie się kolejny już Festiwal Wieprzowiny. Na wszystkich, którzy zawitają w Targowisku czekają niezapomniane atrakcje.

Chętni już od godz. 11:00 będą mogli wysłuchać interesujących wykładów na temat walorów mięsa wieprzowego oraz wziąć udział w szybkim kursie gotowania pod okiem profesjonalnego kucharza. W tym czasie w Kąciku malucha odbywać się będą gry, zabawy i konkursy z nagrodami dla dzieci. Na godz. 14:00 zaplanowane zostało oficjalne otwarcie uroczystości. – Od tego momentu uroczystość nabierze tempa – mówi Krystyna Ziejewska, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza, główny organizator Festiwalu. – Przygotowaliśmy liczne konkursy kulinarne, m.in. Potyczki kulinarne VIP-ów czy Konkurs na Najlepszą potrawę z wieprzowiny dla Kół Gospodyń Wiejskich oraz wszystkich fanów gotowania. Na uczestników potyczek czekają atrakcyjne nagrody, a na wszystkich pyszne degustacje.

PRZEBOJE Z SAN REMO I KOBRANOCKA
W międzyczasie na scenie pojawi się duet An Dreo & Karina, laureaci Europejskiego Festiwalu Coverów, który wyśpiewa najpopularniejsze piosenki włoskie. Podczas biesiady nie zabraknie największych przebojów z San Remo jak: „Felicita”, „Sempre, Sempre” czy „Volare”. Następnie organizatorzy zapewniają godzinną dawkę śmiechu z Kabaretem „Czyści jak łza”. Po ogłoszeniu wyników konkursów kulinarnych, na deser odbędzie się koncert zespołu „Kobranocka” a po nim zabawa taneczna pod gwiazdami.
Festiwal zostanie sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, a jego organizatorami są: Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza przy współudziale Gminy Lubawa oraz Lubawskiej Spółdzielni Chodowców Trzody LUB-TUCZ.
Serdecznie zapraszamy!

  Podczas Festiwalu organizatorzy zapewniają liczne degustacje potraw z wieprzowiny. Rok temu pieczone prosię zniknęło w przeciągu kilku minut



W niedzielę, 19 sierpnia w „Kulinarnych potyczkach” swoje umiejętności zaprezentują VIP-y



Na zdjęciu od lewej: Krystyna Ziejewska prezes KZGPR, główny organizator Festiwalu Wieprzowiny oraz Tomasz Ewertowski, wójt gminy Lubawa

 

II OGÓLNOPOLSKI  FESTIWAL WIEPRZOWINY W LUBAWIE

KONFERENCJA  „Wieprzowina przyszłości – era żywności funkcjonalnej”

 

18.08.2012        hotel – restauracja SPICHLERZ Lubawa ul. Kupnera 13

16.00                Otwarcie konferencji, powitanie uczestników – Krystyna Ziejewska

16.15 – 17.15    Dodatki paszowe stosowane w żywieniu trzody chlewnej wpływające jednocześnie na efektywność  tuczu i jakość wieprzowiny- Prof. dr hab. Krzysztof Lipiński, Uniwersytet Warmińsko – Mazurski

17.15 – 17.45    Panel dyskusyjny

17.45 - 18.35     Przegląd sytuacji na rynku trzody chlewnej - Jarosław Saucha, Ekspert ds. Finansowania Agrobiznesu w Regionie Północnym Banku BGŻ

18.35 - 18.50     Przerwa kawowa

18.50 - 19.50     Promocja produktów rolnych i żywnościowych – Andrzej Milkiewicz, Dyrektor ARR OT/Olsztyn

20.00                Kolacja integracyjna

19.08.2012        Targowisko Dolne k/Lubawy przy restauracji Copernicus

11.00-13.00       Walory kulinarne mięsa wieprzowego- Paweł Wiśniewski, Szef kuchni w restauracji Oaza

KONFERENCJA SFINANSOWANA Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO

 

Materiał: Organizator