Robocza wizyta pracowników ODR na terenie gminy Lubawa

Opublikowano:

6 czerwca br.  z roboczą wizytą na terenie gminy Lubawa przebywała grupa  pracowników  doradztwa  rolniczego. Byli to kierownicy, reprezentanci  poszczególnych Powiatowych Ośrodków Doradztwa Rolniczego naszego województwa m. in: Dyrektor Zygmunt Kiersz, Z-ca Dyrektora Zdzisław Kamiński, Z-ca Dyrektora  Antoni Parfinowicz, Główna Księgowa - Kierownik Działu Księgowości Maria Getek oraz gospodarz gminy Tomasz Ewertowski.

Robocze spotkanie rozpoczęło się  we wsi Tuszewo,  w gospodarstwie jednego z najlepszych  hodowców w kraju, Państwa Barbary i Kazimierza  Tokarskich, którzy specjalizują się  w hodowli  zarodowej rasy   Pietrain. Jest to rasa świń, które  charakteryzują się bardzo cienką warstwą słoniny i świetnym umięśnieniem. Na obszarze około 80 ha państwo Tokarscy gospodarują wraz z córką i zięciem. Ich ostatnim nabytkiem jest knur  rasy Pietrain - określany jako zwierzę  bezstresowe z 60% -ową mięsnością.

Kolejnym etapem wizyty  było gospodarstwo Państwa Elżbiety i Kazimierza  Czacharowskich, którzy  gospodarują na  powierzchni 186 ha,  o profilu produkcji – hodowla zarodowa trzody chlewnej.
Gospodarstwo Państwa Czacharowskich, to  także duma  gminy Lubawa z powodu licznych nagród zdobywanych na szczeblu wojewódzkim i krajowym. Ostatnio ich gospodarstwo zdobyło w konkursie „Czysta i piękna zagroda”, I miejsce na szczeblu wojewódzkim oraz II miejsce  na szczeblu krajowym za rok 2011, na 1218-tu uczestników. Nagrody  otrzymali z rąk Ministra Rolnictwa i Rozwoju  Marka Sawickiego. 
Lub-Tucz - spółdzielnia skupiająca 89 autentycznych członków, była kolejnym etapem wizyty pracowników ODR. Z dumą prezentował jej osiągnięcia  Zygmunt Surdykowski – Prezes  Spółdzielni, która za okres  2008 -2010  otrzymała wyróżnienie „Gepard Biznesu”,  za  „Dynamiczny rozwój firmy europejskiej”. Odbiór nagrody nastąpi 29 czerwca br.

Na uwagę zasługuje również Gospodarstwo Ogrodnicze Państwa Ewy i Marka Bartkowskich z Sampławy, którzy  swoją działalność rozpoczęli w 1996 r. od produkcji pomidora w tunelach foliowych. Obecnie produkcja odbywa się w całkowicie zautomatyzowanej szklarni o powierzchni 1800 metrów kwadratowych, a do zapylania roślin w okresie pierwszego otwierania się kwiatów pomidorów  wykorzystywane są trzmiele. Państwo Bartkowscy na rozwój gospodarstwa otrzymali dofinansowanie, między innymi z Sapart w 2003 .(mz)