W niedzielne popołudnie 8 września w Mortęgach na terenie kompleksu pałacowego odbyły się Dożynki Gminne 2024. Nieodłączną częścią dożynek jest Konkurs Kulinarny „Kuchnia Ziemi Lubawskiej”.
Konkurs organizowany był przez Urzędu Gminy Lubawa, Ośrodek Pomocy Społecznej Gminy Lubawa przy wsparciu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
W konkursie udział wzięło 14 drużyn reprezentujących kluby seniora i koła gospodyń wiejskich z terenu gminy, w tym:
Klub Senior+ w Mortęgach,
Klub Seniora w Rakowicach,
Koło Gospodyń Wiejskich „Grabowianki” w Grabowie,
Koło Gospodyń Wiejskich w Gutowie,
Koło Gospodyń Wiejskich w Kazanicach,
Koło Gospodyń Wiejskich w Łążku,
Koło Gospodyń Wiejskich „Malinowe Babki” w Łążynie,
Koło Gospodyń Wiejskich „Omulanki” w Omulu,
Koło Gospodyń Wiejskich w Prątnicy „Prątniczanki”
Koło Gospodyń Wiejskich „Dolina Róż” w Rożentalu,
Koło Gospodyń Wiejskich w Rumienicy,
Koło Gospodyń Wiejskich w Sampławie,
Koło Gospodyń Wiejskich w Tuszewie „Tuszewianki”,
Koło Gospodyń Wiejskich w Wałdykach i Wiśniewie,
Drużyny prezentowały potrawy i wyroby spożywcze związane z lokalną tradycją w tym m.in. zupy, potrawy jednogarnkowe, mączne, pieczywo i wiele innych. Komisja konkursowa w składzie Iwona Michalska – szef kuchni Restauracji Szlacheckiej, Dawid Nowakowski – Łowczy Koła Łowieckiego „Ryś” w Lubawie, oraz Roman Gancarz – Komendant Komisariatu Policji w Lubawie oceniając smak przygotowanych potraw, prezentację i przygotowanie stoiska konkursowego oraz związek z tradycyjną kuchnią ziemi lubawskiej wyróżniło pierwszym miejscem Koło Gospodyń Wiejskich „Omulanki” z Omula. Wszystkie drużyny za udział w konkursie otrzymały bony podarunkowe.
OPS Lubawa