Panie z KGW Sampława brały udział w II etapie konkursu kulinarnego dla KGW

Opublikowano:

W ubiegłą sobotę, 31 sierpnia na terenie Pałacu i Stadniny Koni Walewice odbył się II etap Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich "Ale ryba!". To był dzień pełen smaków, radości i wspaniałych spotkań!
Konkurs odbył się w pięknym i malowniczym pałacu w Walewicach, którego historię i meandry uczestnicy mogli zgłębić dzięki prelekcji profesora Jarka Dumanowskiego. Po przywitaniu zacnych gości, odbył się pokaz filetowania walewickiego Karpia który przeprowadził Chef Radosław Kłapacz.

Każda potrawa była niepowtarzalna i pełna pasji, co sprawiło, że wybór zwycięzców był niezwykle trudny! Jury konkursowe na czele z ekspertem kulinarnym Michałem Fabiszewskim MasterChef miała niełatwe zadanie, aby wybrać potrawy najlepsze z najlepszych. Michał Fabiszewski był jedynym Polakiem w gronie 20 szefów kuchni i ok. 500 kucharzy, którzy pracowali w wiosce olimpijskiej podczas IO w Paryżu.

Dzięki zaangażowaniu gospodyń i gospodarzy powstają nowe ośrodki kultury i miejsca spotkań mieszkańców, odbywają się scalające społeczność wydarzenia i koncerty. Koła prowadzą warsztaty dla dzieci i dorosłych oraz reprezentują swoje regiony podczas konkursów i festiwali.  

Dziś koła gospodyń wiejskich to również - a może przede wszystkim - miejsce integrowania mieszkańców wsi oraz kultywowania i podtrzymywania tradycji na wsi. 

W Walewicach obecne były Panie z KGW z Sampławy. KGW z Sampławy zakwalifikował się wcześniej do II etapu konkursu kulinarnego "Ale ryba". W pięknym Pałacu i Stadninie Koni w Walewicach, miejscu, które rozsławił romans Marii Walewskiej i cesarza Napoleona Bonaparte promowały Gminę Lubawa i Ziemię Lubawską.

Na swoim profilu koła Panie napisały:
- Nasze koło gospodyń brało udział w II etapie konkursu kulinarnego „Ale ryba” organizowanym przez Fundację Krajowej Grupy Spożywczej „Pomaganie krzepi”. Był to konkurs ogólnopolski, na który przyjechały do Walewic 24 koła gospodyń z całej Polski. Naszą potrawą konkursową były gołąbki z sandacza w sosie porowym podane z sałatką ze świeżych warzyw z sosem musztardowo-miodowym. Dla nas wielki zaszczyt i radość z tego, że nasze KGW znalazło się wśród finalistów drugiego etapu. Tematem przewodnim konkursu były potrawy z ryb tj. sandacza lub karpia, a poziom prezentowanych potraw na bardzo wysokim poziomie. Cieszymy się, że mogłyśmy reprezentować Gminę Lubawa i promować Ziemię Lubawską.

Jutro w Mortęgach Gminne dożynki, więc zachęcam wszystkich do odwiedzenia stoisk KGW z Gminy Lubawa.

opr. mz 
foto KGW Sampława