Dnia 24 kwietnia 2017 roku uczniowie Zespołu Szkół w Lubawie z klas I E i III E brali udział w warsztatach cukierniczych w Hotelu HILTON w Gdańsku. W trakcie pobytu mistrz cukiernictwa zaprezentował proces temperowania czekolady, z której uczniowie przygotowali dekoracje na posypce kakaowej.
Z szefem cukierni wykonali deser karmelowy doprawiony solą morską na spodzie czekoladowo-cygaretkowym, wykończony "zamszem" z masła kakaowego, nitką z czekolady i liofilizowanymi malinami.
Bardzo ciekawym doświadczeniem było też sporządzanie sorbetu z zastosowaniem ciekłego azotu w celu szybkiego zamrożenia deseru i uzyskania gładkiej konsystencji. Przyjemną chwilą dla naszych kubków smakowych była konsumpcja obiadu i degustacja przygotowanych deserów. Na zakończenie zajęć warsztatowych uczniowie otrzymali zaświadczenia potwierdzające udział w szkoleniu oraz książki.
Materiał ZS Lubawa