8 listopada obchodzony jest jako Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W klasach II lubawskiej szkoły podstawowej tego dnia uczniowie w ramach programu edukacyjnego "Śniadanie Daje Moc" sami oraz dzięki pomocy rodziców i wychowawców przygotowały śniadanie według własnego pomysłu: kanapki, szaszłyki owocowe, soki, sałatki warzywne itp... Ogółem w akcji brało udział około 140 uczniów klas II.
Na podsumowaniu akcji gościł szef "Karczmy Nad Sandelą" p. Wieslaw Mergalski, który opowiadał w jaki sposób przygotować można zdrowe smaczne śniadanie. Gość podkreślił, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.
Warto nadmienić, że szkoła przystąpiła do programu „Szklanka mleka” oraz „Warzywa i owoce w szkole” dofinansowanego przez Unię Europejską. Dzieci otrzymują mleko oraz owoce. (mz)
foto mz i nadesłane