Dnia 8 listopada najmłodsi uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Byszwałdzie obchodzili wspólnie Światowy Dzień Zdrowego Śniadania pod hasłem „Śniadanie daje moc”.
Program, w którym szkoła bierze udział, ma na celu zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania oraz roli śniadania w diecie dziecka. Edukacja oraz promocja prawidłowego żywienia ma przyczynić się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce.
Najpierw p. Lucyna Lodowska przybliżyła uczniom 12 zasad zdrowego odżywiania. Następnie dzieci wspólnie z nauczycielami przygotowały zdrowe i kolorowe kanapki. Na stołach królowało pieczywo razowe i chrupkie, nie zabrakło mleka, jogurtów, a także świeżych i suszonych owoców oraz warzyw.
Pani dyrektor Lucyna Jabłońska uświetniła uroczystość wierszykiem o owocach, zadawała również zagadki- nie tylko w języku polskim. Dzieci przy tej okazji mogły zabłysnąć umiejętnościami językowymi.
Śniadanie minęło w wesołej i przyjaznej atmosferze. Mamy nadzieję, że wpisze się ono w kalendarz szkolnych wydarzeń na kolejne lata.
Nad organizacją oraz przebiegiem obchodów Światowego Dnia Zdrowego Śniadania czuwały wychowawczynie z klas 0- III.
Materiał SP Byszwałd