Warzywne eksperymenty dzieci z grupy „Owieczki” oraz „Delfinki” z PN „Bajkolandia” w Lubawie

Opublikowano:

W ostatnim czasie nasze przedszkolaki z grup „Delfinki” oraz „Owieczki” wykorzystały warzywa do przeprowadzenia eksperymentów. Jednym z nich była czerwona kapusta, która posłużyła jako domowy „wykrywacz” pH.  Sok z czerwonej kapusty jest wskaźnikiem, tj. wskazuje czy dany płyn jest kwasem (barwi się na różowo), zasadą (barwi się na niebiesko) czy substancją obojętną (barwi się na fioletowo).

Dzieci z grup „Owieczki” oraz „Delfinki” przy wykorzystaniu czerwonej kapusty, wody, mydła i octu stworzyły piękną gamę kolorów badając przy tym z jaką substancją mają do czynienia. Kolejnym wykorzystanym warzywem była kapusta pekińska, którą dzieci zamoczyły w zabarwionej wodzie i pozostawiły do obserwacji. 

Efekty, które będziemy oglądać po weekendowej przerwie z pewnością będą zachwycające i zrobią wrażenie na naszych przedszkolakach. Dzień wcześniej „Owieczki” oraz „Delfinki” wykorzystały także ziemniaki do wykonania pięknej pracy plastycznej, którą zrobiły techniką stemplowania. Warzywne eksperymenty bardzo przypadły do gustu naszym przedszkolakom i z chęcią będziemy wykonywać kolejne w przyszłości.

Materiał: PN „Bajkolandia” w Lubawie