Warsztaty kulinarne w ramach wizyty studyjnej w Sampławie

Opublikowano:

W miniony  czwartek Koło Gospodyń Wiejskich w Sampławie było gospodarzem  wizyty studyjnej organizowanej w ramach projektu OWIES- Ośrodek Wspierania Inicjatyw Ekonomii Społecznej w Elblągu a realizowanej przez Stowarzyszenie ESWIP.

Panie z Sampławy gościły u siebie przedstawicielki kół gospodyń wiejskich z rejonu elbląskiego :KGW Molza, KGW Nowe Monasterzysko, KGW Laski z Baranówki, KGW w Kamienniku Wielkim, KGW Płoskinia oraz koleżanki z KGW Łążek oraz KGW Byszwałdzianki.

Przy okazji spotkania odbyły się warsztaty kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, które przeprowadziła Pani Julia Dubicka prezeska  Fundacji Porcja Dobra. Na warsztatach wespół w zespół wyczarowane zostały potrawy, których nie powstydziłby się najlepszy kucharz m.in. ciasto czekoladowe z fasoli, strogonow, sałatka ze szpinakiem, czosnkiem i ryżem oraz wiele innych pyszności.

Przy okazji spotkania , panie dzieliły się doświadczeniami ,nawiązywały nowe kontakty, a kto wie, może w przyszłości także współpracę.

„Bardzo cieszymy się ,że mogłyśmy gościć u siebie panie z innych kół gospodyń wiejskich, spędzić miło czas poznając tajniki kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, która jest bardzo smaczna i ciekawa”-  mówi Agnieszka Dombrowska przewodnicząca KGW Sampława.

Kolorowo, smacznie i zdrowo - tak można podsumować warsztaty kulinarne.

źródło KGW Sampława