3 listopada ok. godz. 23.00 na Osiedlu Królewskim w jednym z bloków doszło do pożaru w jednym z mieszkań. Według wstępnych informacji, podczas przygotowywania posiłku (prawdopodobnie frytek) zapalił się tłuszcz i okap kuchenny.
Dzięki pomocy sąsiedzkiej i bardzo szybkiej reakcji 3 zastępów OSP Lubawa udało się ugasić pożar. Strażacy oddymili mieszkanie, przewietrzyli pomieszczenia i klatkę schodową.
Na miejscu był także patol policji. W związku z tym, że kobieta doznała oparzenia ręki, na miejsce zadysponowano zespól ratowniczo-medyczny, który zdecydował zabrać kobietę na badania. W mieszkaniu była jeszcze dwójka dzieci, ale im na szczęście nic się nie stało.
Strażacy apelują
Polanie płonącego oleju woda przyniesie wręcz odwrotny skutek - stworzy wybuchową mieszankę, która łatwo powoduje rozprzestrzenienie się ognia i w konsekwencji pożar.
Jak ugasić palący się olej?
Jeżeli zachowasz spokój i pomimo dramatycznej sytuacji podejdziesz do niej zdroworozsądkowo, bez większych komplikacji ugasisz płonący olej. Jak to zrobić?
- Nie panikuj.
- Pod żadnym pozorem nie próbuj przesuwać lub zdejmować z kuchenki naczynia z płonącym olejem.
- Wyłącz gaz lub zasilanie elektryczne pod palnikiem z naczyniem.
- Zakryj naczynie tak, aby odciąć dopływ powietrza do jego wnętrza – możesz w tym celu wykorzystać wilgotny ręcznik (nie może być ociekający wodą!), grubą deskę do krojenia lub pokrywkę.
- Odczekaj dłuższą chwilę, zanim zdejmiesz przykrycie, ponieważ nadal gorący olej może wraz ze świeżą porcją wpadającego tlenu, ponownie ulec zapłonowi.
opr. (mz)