Uczniowie Zespołu Szkół w Lubawie kształcący swoje umiejętności gastronomiczne w zawodzie kucharz podczas zajęć praktycznych rozwijają również swoje pasje, zainteresowania i zdolności cukiernicze.
Kucharze z wielkim zaangażowaniem wzięli udział w konkursie dotyczącym tematyki: Wyrobów cukierniczych jedno i wieloporcjowych - „Monodeserów i tortów”. Do skomponowania tych wyrobów zastosowali różne surowce i półprodukty takie jak: ciasta - migdałowe, orzechowe, czekoladowe, waflowe, kokosowe, kremy, musy, polewy, masy, imbir, izomalt, owoce oraz żywe kwiaty - róże, bratki. itd.
Uczniowie wykonując zadania konkursowe zastosowali różne metody i techniki otrzymywania wyrobów cukierniczych i dekoracji.
Prace konkursowe oceniane były pod względem kreatywności i wyobraźni twórczej, umiejętnego doboru składników, różnorodności stosowanych technik dekoratorskich, estetyki wykonania oraz smaku.
Wyniki konkursu Ciastka bankietowe
I miejsce Daria Dybich 3M8, Julia Gurzyńska 2E, Malwina Ruczyńska 2E
II miejsce Roksana Grosanc 2 E, Julia Neumann 3MGi, Aneta Markowska 3M8
III miejsce Daria Gurzyńska 3M8, Paulina Janicka 3M8, Kinga Dąbrowska 2E
Wyniki konkursu TORTY
I miejsce Daria Dybich 3M8 , Julia Gurzyńska 2E, Paulina Janicka 3M8
II miejsce Aneta Markowska 3M8 , Daria Gurzyńska 3M8, Norbert Cieszyński 3M8
Konkurs zorganizowała: Helena Wyżlic
materiał ZS w Lubawie