Jedzenie oczami to określenie, z którym często możemy się spotkać i które ma w sobie dużo prawdy. Stąd też kucharze w renomowanych restauracjach tak wielką wagę przykładają do wyglądu talerza.
Plating to aranżacja i stylizacja tego, co podajemy na talerzu – ma to na celu uzyskanie jak najefektowniejszej prezentacji potrawy. Realizując plating, należy pamiętać, że nawet najpiękniejsza potrawa nie obroni się, jeśli jej smak będzie przeciętny.
Uczniowie Zespołu Szkół w Lubawie kształcący swoje umiejętności w zawodzie kucharz podczas zajęć praktycznych zmierzyli się z tym trudnym zadaniem. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli do dyspozycji takie surowce i półprodukty jak: filet drobiowy, mięso wołowe, pstrąga tęczowego, puree ziemniaczane- groszkowe, marchewkowe, koperkowe, szpinakowe, sosy: musztardowy, czosnkowy, śliwkowy, cytrynowy, sos winegret, warzywa, sałaty, mikro zioła, kwiaty, itp.:
Wyniki konkursu gastronomicznego „Plating- aranżacja i dekoracja talerza”
Konkurs zorganizowała: Helena Wyżlic
materiał ZS w Lubawie