Konkurs gastronomiczny w Zespole Szkół w Lubawie „Plating- aranżacja i dekoracja talerza”

Opublikowano:

Jedzenie oczami to określenie, z którym często możemy się spotkać i które ma w sobie dużo prawdy. Stąd też kucharze w renomowanych restauracjach tak wielką wagę przykładają do wyglądu talerza.

Plating to aranżacja i stylizacja tego, co podajemy  na talerzu – ma to na celu uzyskanie jak najefektowniejszej prezentacji potrawy. Realizując plating, należy pamiętać, że nawet najpiękniejsza potrawa nie obroni się, jeśli jej smak będzie przeciętny.

Uczniowie Zespołu Szkół w Lubawie  kształcący swoje umiejętności w zawodzie kucharz  podczas zajęć praktycznych zmierzyli się z tym trudnym zadaniem. Młodzi adepci sztuki kulinarnej  mieli do dyspozycji takie surowce i półprodukty jak: filet drobiowy, mięso wołowe, pstrąga tęczowego, puree ziemniaczane- groszkowe, marchewkowe, koperkowe, szpinakowe, sosy: musztardowy,  czosnkowy, śliwkowy, cytrynowy, sos winegret, warzywa, sałaty, mikro zioła, kwiaty, itp.:

Wyniki konkursu gastronomicznego „Plating- aranżacja i dekoracja talerza”


Konkurs zorganizowała: Helena Wyżlic

materiał ZS w Lubawie