Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Wyraźny rozkwit produkcji nastąpił w XIX wieku, kiedy na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie ponad 3,5 mln. żywych gęsi. Ptaki „szły” głównie do Prus o własnych siłach.
Dawniej, 11 listopada, w dniu św. Marcina tradycją było spożywanie gęsiny. Dla nas Polaków konieczne jest przywrócenie tego zwyczaju. Tym bardziej, że jest to dzień Święta Niepodległości, które zasługuje na specjalne wyróżnienie w każdym wymiarze, również kulinarnym. Dobrym przykładem takiego zwyczaju są Stany Zjednoczone Ameryki, gdzie w Dniu Dziękczynienia spożywa się pieczonego indyka.
O tradycji spożywania gęsiny w dawnej Polsce, mówią stare przysłowia „Na świętego Marcina dobra gęsina”czy „Święto Marcina dużo gęsi zarzyna”. Natomiast w Słowniku mitów i tradycji kultury Kopalińskiego, pod hasłem gęś znajdziemy staropolski tekst znakomicie ilustrujący znaczenie gęsi: „Nie masz lepszej zwierzyny jako nasza gąska: dobre piórko, dobry mech, nie gań mi i miąska”.
Pałac MORTĘGI przyłącza się do tej tradycji i specjalnie na ten czas przygotowuje specjalne dania, m.in. sałatkę z gęsią wątróbką podaną z jabłkiem i cebulą, faszerowaną pierś z gęsią podana z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą, ravioli z gęsią i żurawiną w cieście orkiszowym i oczywiście Rogale Marcińskie.
Punktem kulminacyjnym Rodzinnego Pikniku będzie Konkurs Wokalny MARCIŃSKIE TALENTY o nagrodę publiczności. Oprócz tego Goście odwiedzający w sobotę dobra rycerskie w Mortęgach będą mieli możliwość dokonania zakupów w licznych stoiskach rzemieślniczych, wziąć udział w zabawach przygotowywanych przez strażaków ochotników z Lubawy, skorzystać z zabaw na „dmuchańcach”, animacji dla dzieci i wielu innych atrakcji.
WSTĘP WOLNY
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA
11.11.2017 r. sobota
11.00-16.00
Pałac MORTĘGI HOTEL&SPA, Mortęgi koło Lubawy
PROGRAM
Godz.12.00 - Przejazd Świętego Marcina na białym koniu z towarzyszeniem rycerzy (pod Wiatę)
Godz.12.00 - Oficjalne otwarcie imprezy
Godz.12.30-14.00 - Marcińskie Talenty
Występy i konkurs wokalistów o nagrodę publiczności (głosowanie publiczności)
Godz.13.00 - Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni – jak przygotować wspaniałe danie
z gęsi (taras przy restauracji Szlacheckiej)
godz.14.30 - Ogłoszenie wyników konkursu wokalnego – wręczenie nagród
W trakcie trwania imprezy zapraszamy do korzystania z atrakcji:
Godz.11.00-15.00 - Pokazy straży
Godz.11.00-16.00 - Dmuchańce, bunji, plac zabawa dla maluchów, zjeżdżalnia
(za dodatkową opłatą)
Godz.11.00-15.00 - Spichlerz – zabawy przy muzyce prowadzone przez animatorki –
w programie m.in. przygotowywanie wspólnie z dziećmi przebrań (korony, pelerynki), nauka tańca, gry i zabawy
Godz.11.00-16.00 - Stoiska rzemieślnicze i rycerskie - wspaniały pomysł na wyjątkowe zakupy - rzeźbiarz, garncarz, hafciarki, malarki, maskotki, kowal
Godz.11.30, 12.30, 13.30, 14.30 - Zwiedzanie zespołu pałacowo-parkowego - spotkanie przed Recepcją
Godz.12.00, 13.00, 14.00 - Odwiedzamy mini zoo z przewodnikiem (opowieści o naszych gęsiach i innych zwierzętach)
Godz.11.00-16.00 - Zapraszamy do Spichlerza, gdzie można zamówić pajdę chleba ze smalcem, grochówkę, kiełbaski, bigos, Piwo Mortęskie, napoje, grzane wino
Godz. 13.00-22.00 - Restauracja SZLACHECKA poleca gęsinę, rogale marcińskie, czerninę i inne specjały, przygotowane z okazji dnia Świętego Marcina
SERDECZNIE ZAPRASZAMY!!!!
Artykuł sponsorowany przez Pałac Mortęgi Sp. z o.o.