Warsztaty cukiernicze w Hotelu HILTON w Gdańsku

Opublikowano:

Dnia 24 kwietnia 2017 roku uczniowie Zespołu Szkół w Lubawie z klas I E i III E brali udział w warsztatach cukierniczych w Hotelu HILTON w Gdańsku. W trakcie pobytu mistrz cukiernictwa  zaprezentował  proces temperowania czekolady, z której uczniowie przygotowali dekoracje na posypce kakaowej.

Z szefem cukierni  wykonali deser karmelowy doprawiony solą morską na spodzie czekoladowo-cygaretkowym, wykończony "zamszem" z masła kakaowego, nitką z czekolady i liofilizowanymi malinami. 

Bardzo ciekawym doświadczeniem było też sporządzanie sorbetu z zastosowaniem ciekłego azotu w celu szybkiego zamrożenia deseru i uzyskania gładkiej konsystencji. Przyjemną chwilą dla naszych kubków smakowych była konsumpcja obiadu i degustacja przygotowanych deserów. Na zakończenie  zajęć warsztatowych uczniowie otrzymali zaświadczenia potwierdzające udział w szkoleniu oraz książki.  

Materiał ZS Lubawa